Titel: "Wat is een LLP?
datum: 11-03-2019
door: Lex Direct
Een LLP (Limited Liability Partnership) valt het best te vergelijken met een Vennootschap onder Firma (VOF) of de Commanditaire Vennootschap (CV). De Limited Liability Partnership (LLP) is een rechtsvorm naar Brits recht.
Er is bij een LLP geen directeur, er is/zijn geen aandeelhouder(s) en ook geen aandelenkapitaal. Een LLP heeft zogeheten “members”. Deze members zou je kunnen aanduiden als een soort afgevaardigden. Twee afgevaardigden is het minimum vereiste bij een LLP. Voor Members van een LLP geldt beperkte aansprakelijkheid. Ze zijn dus in privé niet aansprakelijk voor schulden van de LLP die zouden kunnen ontstaan.
De members van een LLP betalen ieder gewoon inkomstenbelasting over hun eventuele (winst)aandeel, dit i.t.t. de Besloten Vennootschap die op zichzelf zelfstandig belastingplichtig is en waarbij dus Vennootschapsbelasting moet worden afgedragen.
Los van de gebruikelijke voordelen die gelden bij het enkel betalen van inkomstenbelasting (geen verplicht DGA salaris, ondernemersaftrek, 14% MKB vrijstelling, fiscale oudedagsreserve), is in het geval van het voeren van een LLP de belastingdruk in vrijwel alle situaties een stuk lager dan die bij het voeren van een BV.
Ookal zit het nog niet in kannen en kruiken maar er is in de nabije toekomst wellicht nieuwe wetgeving op komst waardoor het juridisch gezien veel ongunstiger wordt om een maatschap te voeren zoals dat nu bijvoorbeeld gebruikelijk is bij o.a. advocaten en artsen. Mocht deze wetgeving erdoor gesluisd worden, zal voor deze beroepsgroepen een LLP zeker interessant zijn als alternatief voor een maatschap. Lex Direct houdt u op de hoogte.
Waar wel op gelet dient te worden bij het oprichten van een LLP is dat bij de aanvraag van een leasecontract of lening, de desbetreffende instantie in de regel wat meer achtergrond informatie nodig heeft over de persoon (member) achter de LLP. Deze check zal wat uitvoeriger zijn dan bij het voeren van een VOF/CV of BV.
Het is dus altijd verstandig om dit al van te voren kenbaar te maken bij uw leasemaatschappij of bank. Dit voorkomt problemen bij het aantrekken van vreemd kapitaal. Soms vraagt een bank om de via ons door u ontvangen Britse documenten te laten erkennen door een notaris.
9 maanden na het financiele jaareinde dient er een verkorte balans gezonden te worden naar het Britse handelsregister
Het eerste verslag na oprichting van de LLP dient uiterlijk 21 maanden na de oprichtingsdatum te geschieden.
Er is voor een LLP geen Memorandum of Association (notariële oprichtingsakte) nodig bij oprichting. Wel is er overeenkomst nodig die enigzins vormvrij van aard is. Onze fiscalisten kunnen hierbij met raad en daad bijstaan.
Een LLP behoort ingeschreven te zijn in de UK (United Kingdom), alswel Nederland.
Verder zijn er een aantal Nederlandse en Britse documenten nodig als men een LLP bij het Nederlandse Handelsregister wil inschrijven, ook hier hebben onze fiscalisten natuurlijk weer prima zicht op.
Lex Direct draagt zorg dat u bij de juiste fiscalist terecht komt. Samen met u maakt hij alles in orde. Bij het eerste gesprek van 1 uur wordt nog geen fee in rekening gebracht. Schroom dus niet om contact met Lex Direct op te nemen mocht u serieuze interesse hebben in het oprichten van een LLP. Neem contact op met ons via het contactformulier of chat met een van onze medewerkers mocht u nog met vragen zitten. Wij staan graag voor u klaar!
Op de hoogte gehouden worden als er een nieuwe blog gepubliceerd wordt door ons?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief:
Vraagt u zich naar aanleiding van dit blog af of fiscale optimalisatie ook iets is voor u? Klik hier om onze quickscan te doen. Dan weet u vliegensvlug of er mogelijkheden zijn. Ook staan onze medewerkers klaar om u te woord te staan via de chat.